Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Sähkö

Sähköt kotiin

Sähköt kotiin

Jokaiseen kotiin ja asuntoon tarvitsee tehdä sähkösopimus. Kun muutat uuteen kotiin, muista tehdä sopimus ajoissa. Sähkön myyjään kannattaa olla yhteydessä heti kun tiedät muuttopäivän ja mieluiten kaksi viikkoa ennen muuttopäivää.

Myös vuokra-asuntoon muuttava tarvitsee oman sähkösopimuksen.

Vuokra-asunnon vuokraan ei yleensä kuulu sähköä, koska laskutus menee yleensä kulutuksen mukaan ja jokainen meistä kuluttaa sähköenergiaa eri lailla.

Sähkön siirtohinta

Sähkölaskun kokonaishinta koostuu sähkön siirtohinnasta, sähkön kulutuksesta sekä veroista. Siirtohinta määräytyy paikallisen sähköverkkoyhtiön taksojen mukaan, joten siihen ei voi vaikuttaa. Sähköenergian voi taas valita mistä tahansa sähkönmyyjäyhtiöstä eli siihen voit vaikuttaa ja valita mistä yhtiöstä tilaat oman sähkösopimuksen.

Sähköyhtiöt

Suosituimmat ja isoimmat sähköyhtiöt ovat olleet pitkään markkinoilla ja kehittäneet omia tuotteita ja palveluitaan kuluttajien toiveiden mukaisesti. Sähköalalle on tullut paljon uusia ja pienempiä tekijöitä sen jälkeen, kun sähkönmyynti vapautettiin erikseen sähkönsiirtoyhtiöstä.

Paikalliset sähköyhtiöt ovat edelleen vahvoilla pitkän maineensa ansiosta.

Sähköä auringosta

Jos asut pientalossa, niin voit harkita myös sähköntuottamista omilla aurinkopaneeleilla. Myös kerrostaloihin ja yrityksiin on saatavilla aurinkosähköjärjestelmiä, mutta toistaiseksi suurin kasvu tulee pientalojen ja omakotitalojen aurinkopaneeleista.

Aurinkosähkö voi tulla kannattavaksi varsinkin vanhojen talojen lämmityksessä, jos talossa on vielä öljylämmitys tai suora sähkölämmitys. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja niiden tuottosuhde on parantunut, joten ne ovat nykyään kannattavampia myös Suomen leveysasteilla.

Sähköyhtiöt ovat myös alkaneet hyvittämään ylituotantoa sähkölaskussa tai hyvittämään sitä sähköauton latauksessa, jos itse ei ehdi kuluttamaan kaikkea sähköenergiaa omassa talossa.

Sähkön säästäminen

Omaa sähkönkulutusta voi vähentää parhaiten säästämällä lämmitykseen kuluvaa sähkön määrää. Yksi suosituimmista tavoista säästää sähkölaskussa on hankkia lämpöpumppu korvaamaan kalliita lämmitysjärjestelmiä. Katso miten hyvin lämpöpumppu voi säästää sähköä omakotitalossa.

Muuttaminen.fi - kaikki mitä tarvitsee tietää muutossa