Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Sähkösopimus opiskelijalle

Opiskelijoille on monia vaihtoehtoja tehdä sähkösopimus tänä päivänä. Vaihtoehtoja on jopa enemmän kuin muilla henkilöillä. Ainakin jos haluaa sähköä hiukan halvemmalla tai nauttia opiskelijoille suunnatuista alennuksista ja kampanjoista. Monet sähköyhtiöt nimittäin tarjoavat opiskelijoille erilaisia alennuksia kuukausihinnoista tai tarjoavat kaupanpäälliseksi lahjakortteja tai pitsaa. Sähkösopimus opiskelijalle voi olla pörssisähköä tai kiinteähintainen sopimus tai jopa kiinteä euromääräinen sopimus jossa sähköstä maksetaan aina sama kuukausittain summa riippumatta kulutuksesta.

Sähkön kulutus omassa kodissa on kaikille kuitenkin samanlaista oli sitten opiskelija tai työssä käyvä aikuinen. Sähköä kuluu aina kun sitä käyttää ja sen hinnoittelussa ei ole eroa eri ihmisten välillä. Se mikä kuitenkin vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen on miten paljon sähköä käyttää tai mihin aikaa vuorokaudesta sitä käyttää.

Opiskelijoilla on nimittäin se etu että he voivat ajoittaa omaa kulutusaikaansa ehkä helpommin kuin työssä käyvä pienten lasten vanhempi, jonka on tehtävä ruokaa ja pestävä pyykkiä juuri silloin kun sähkön tuntihinta on kalleimmillaan. Opiskelijat eivät välttämättä ole edes kotona silloin kun perheelliset kuluttavat suurimman osan vuorokauden sähkönkulutuksestaan ja säästävät siten kalleimmat sähkötunnit oman kodin sähkölaskusta.

Miten eri vuorokauden ajat vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen? Nykyään erittäin suosituksi noussut pörssihinnoiteltu sähkösopimus on raknnettu laskutuksen osalta niin tarkasti, että jokaisella tunnilla vuorokaudessa on oma hintansa sähkölle. Koska hinta määritellään sähköpörssissä jokaiselle tunnille erikseen, niin kysyntä ja sähkön tuotanto vaikuttavat hintatasoon tunneittain. Silloin kun on enemmän kysyntää sähköstä kuin on tuotantoa tarjolla, niin hinnat ovat korkeammalla. Kun taas sähkönkulutuksen kysyntä ja kulutus vähenee suhteessa sähköntuotantoon, niin hinta on edullisempi niiltä tunneilta.

Ja kun suurin osa suomalaisista kotitalouksista kuluttaa sähköä juuri silloin kun perheet ovat kotona ja tekevät ruokaa, pesevät pyykkiä ja lämmittävät sähkösaunojaan, niin sähkön kulutus on korkeimmillaan.

Sähköntuotanto taas on kehittynyt yhä enemmän tuulivoiman ja aurinkovoiman varaan myös Suomessa, joka sinänsä on hyvä asia koska nämä tuotantomuodot ovat uusiutuvaa energiaa ja helpottavat vähentämään hiilidioksidipäästöjä sähköntuotannon osalta merkittävästi.

Säästä on siis tullut merkittävät tekijä sähkön hintojen vaihteluun, koska pilvisellä säällä saadaan vähemmän aurinkosähköä. Kääntöpuolena taas pilvisellä säällä yleensä Suomessa tulee hyvin, jolloin saadaan paljon tuulivoimaa joka laskee suoraan sähkön tuntihintoja Suomen energiantuotannossa.

Jos on tyyntä ja pilvistä, niin pörssisähkösopimuksien tuntihinnat ovat korkealla ja sähkö maksaa enemmän. Tietenkin jos sähköä ei kuluta silloin kun tuntihinnat ovat korkealla, niin oma sähkölaskukin pysyy pienenä. Tästä koko sähkön elinkaaresta ja tuotannosta päästään takaisin opiskelijoilin, jotka voivat helpommin valita sen milloin kuluttavat omassa kotitaloudessa sähköä.

Näin ollen omiin kulutustottumuksiin ja arkisiin asioihin voi peilata pystyykö ja haluaako säästää omassa sähkölaskussa painottamalla kulutustaan halvemmille tunneille. Nämä halvat tunnit ovat yleensä yö aikaan, jos sähkö on kallista päivällä. Pörssisähkösopimus on siis halvin sähkösopimus opiskelijoille, jotka haluavat nähdä hiukan vaivaa seuraamalla sähkön hintoja tunneittain ja ajoittamalla omaa kulutustaan päivän aikana.

Jos sähkönkulutukseen ei halua tehdä mitään säätöä tai seurata sähkön spot hintaa sähköpörssissä, niin silloin voi tulla halvemmaksi ottaa kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus, jossa sopimuksen sähköenergian hinta on lukittu pidemmäksi ajaksi eikä se vaihtele yhtään vuorokauden tai vuodenaikojen mukaan.

Kiinteähintaisia sopimuksia joissa maksetaan aina sama määrä euroissa joka kuukausi riippumatta sähkön kulutuksesta kannatta pohtia tarkkaan, jos itse käyttää vähän sähköä kuukaudessa. Kiinteähintaiset kuukausisopimukset voivat olla kuitenkin helppoja laskea omiin menoihinsa, kun sähkösopimuksen hinta on etukäteen hyvin tiedossa. Nykyiset sähkön hintojen vaihtelut ovat nostaneet näitä kuukausisopimuksia, koska sähköyhtiöt eivät kunnolla tiedä tulevaisuuden hintoja. Hintoja kuukausisopimuksissa voidaan myös nostaa sähkömarkkinahintojen noustessa eli niiden ennustettavuuden hyöty voi hävitä hintojen noustessa nykyisille asiakkaille.

Opiskelijan määräaikaisen sähkösopimuksen tekijän ei tarvitse huolestua määräaikaisten sopimusten irtisanomisesta, koska kaikki Suomessa myytävät sähkösopimukset voi irtisanoa aina muuttaessa. Kiinteähintaisen sopimuksen tekijän kannattaa vain huolehtia että on valmis maksamaan etukäteen sovittua hintaa omasta sähköstään, jos asuu samassa osoitteessa koko sopimuksen ajan.

Opiskelija voi muuttaessa vaihtaa aina toisenlaiseen sähkösopimukseen, jos ensimmäinen valinta on osoittautunut kalliiksi oman käyttöön nähden. Halpa opiskelija sähkö voi siis toteutua muuttaessa, kun oma tieto omasta sähkönkulutuksesta kasvaa ja näkee käytännössä miten oma arki asettuu omassa opiskelija-asunnossa. Valinnat eivät siis ole lopullisia ja Suomessa on vielä suhteellisen edullista sähköä verrattuna muihin Euroopan maihin ja kehityssuunta sähkön hinnassa on vain menossa alaspäin tulevien investointien avulla. Suomessa ollaan panostettu ja tullaan panostamaan paljon jatkossa tuuli-energiaan sekä aurinkkovoimaloihin.

Muuttaminen.fi - kaikki mitä tarvitsee tietää muutossa