Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Laitteiden sähkönkulutus

Sähköllä toimivien laitteiden määrä kasvaa kokoajan kotitalouksissa. Yhä useammassa kodissa perinteisten kodinkoneiden lisäksi ovat lisääntyneet erilaiset henkilökohtaiset tietokoneet ja nettilaitteet. Samalla kun kodin sähkölaitteet yleistyvät ja lisääntyvät uusien innovaatioiden ja netin käytön myötä, pitäisi saada myös sähkön kulutusta laskettua ilmastonmuutoksen takia. Vaikka yksittäiset kodin sähkölaitteen kulutus ei kuulosta isolta, niin laitteiden lisääntyessä jokaisessa kodissa kannattaa niiden käyttöön kiinnittää huomiota.

Jos kotona käytetään paljon tietokoneita, kannattaa kiinnittää huomiota myös niiden sähkön kulutukseen. Oheisessa listassa on erilaisien laitteiden sähkön kulutus lukemia, kun niitä käytetään kotitoimistossa.

Kustannusten laskennassa on käytetty keskimääräistä 15 c/kWh sähkön hintaa. Tämä summa sisältää siis sähkön siirroon sekä sähköenergian maksut sekä verot. Sähkön hinta voi vaihdella paljon riippuen sopimuksesta. Fortum sähkösopimus sivulla on vertailtu erilaisia sopimuksia sekä sähkön hintaa. Kannattaa tarkistaa omasta sähkölaskusta miten paljon itse maksaa sähkötunnista ja voiko sähkölaskun hintaan vaikuttaa sopimusta vaihtamalla tai vaikuttaako enemmän käytössä olevat tietokoneet ja laitteet. Myös sillä voi olla väliä milloin sähkölaitteita käytetään. Esim. pörssisähkössä tietyt vuorokauden tunnit ovat kalliimpia, kun sähköä käytetään paljon koko Suomessa.

Yleisimmät sähkölaitteet kotitoimistossa yhden päivän aikana:

  • Tietokone (desktop) 4,8 snt (0,32 kWh)
  • Kannettava tietokone, 0,6 snt (0,04 kWh)
  • Tablet, 0,05 snt (0,003 kWh)
  • Matkapuhelimen lataus, 0,6 snt (0,04 kWh)

Jatkuvasti päällä olevien laitteiden kustannus vuodessa:

  • Laajakaistamodeemi, 7,70 € (51 kWh)
  • Monitoimilaite, 4,80 € (32 kWh)
  • Tulostin, 2,90 € (19 kWh)

Jos sähkössä haluaa säästää, niin tablet tietokoneen käyttö työkoneena on todellinen ekoteko. Nopeuden ja erilaisten nettiohjelmien kautta tabletin käyttö työkoneena on yhä parempi vaihtoehto tänä päivänä. Tietokoneen ja pelitietokoneen sähkönkulutus voi yllättää.

Tietoa kotiin hakittavista sähkölaitteista ja niiden käytöstä

Jo varhain suunnitteluvaiheessa tulevat mieleen ensimmäiset ajatukset siitä, mitä sähkölaitteita omassa elinympäristössä tarvitaan, jotta arkipäivän asiat sujuisivat ja eläminen kotona olisi vaivatonta ja mukavaa. Ota huomioon laitteen valinnassa sen tuleva käyttöpaikka ja käyttötarkoitus. Ulkotilojen ja sisätilojen laitteet eroavat tosistaan samoin kuin kosteissa ja kuivissa tiloissa käytettävät laitteet. Erityisesti sähkölämmittimet ja valaisimet kannattaa valita huolella.

Sähkölaitteelta vaaditaan erilaista kotelointia riippuen siitä, minkälaisissa olosuhteissa sitä käytetään. Valmistajan tai maahantuojan tulee ilmoittaa olosuhteet, joihin laite soveltuu. Sähkölaitteisiin on yleensä merkitty näkyviin kotelointiluokka joko IP-tunnuksilla tai pisaramerkinnöillä. Yleisimpiä merkintöjä ovat IP44, IP65. Mitä suurempi numero, niin sitä parempi vesisuojaus laitteella yleensä on ja sen voi sijoittaa esimerkiksi ulkokäyttöön.

Sähköurakoitsija valitsee sähköasennustarvikkeiden ja asentamiensa laitteiden kotelointiluokan olosuhteita vastaavaksi.

Sähkölaitteen hinta vaikuttaa laatuun

Valinnanvaraa sähkölaitteissa on runsaasti niin, että valinta voi olla joskus tuskastuttavan vaikeaa. Ominaisuudet ja hinnat vaihtelevat. Sähkölaitteen silmiinpistävän halpa hinta voi olla osoituksena kelvottomasta laadusta niin toimivuuden kuin turvallisuudenkin suhteen. On tärkeää tiedostaa sähkölaitteen hinnan mahdollinen vaikutus tuotteen laatuun ja käyttökelpoisuuteen.

Siinä vaiheessa, kun olet tehnyt oman alustavan tarvekartoituksesi, ota yhteyttä sähköurakoitsijaan tai sähkösuunnittelijaan ja keskustele erilaisista toteutusvaihtoehdoista. Kaupassa myytävien sähkölaitteiden sekä sähkösuunnittelijoiden ja sähköurakoitsijoiden valitsemien sähkölaitteiden pitää olla turvallisia, toimivia ja valittuun käyttöön tarkoituksenmukaisia. Sähkölaitteiden valinnassa sähköammattilaisten ammattitaitoa ja apua kannattaa käyttää hyväksi.

Tutustu laitteisiin ennen ostoa

Kun hankit itse sähkölaitteita, kiinnitä huomiota tuotteen ulkonäköön, viimeistelyyn ja pakkaukseen sekä tuotteesta saatavaan informaatioon. Tutustu pakkauksen tuotetietoihin jo myymälässä. Jos pakkaus ei ole näkyvillä, pyydä myyjältä se nähtäväksi. Tutustu laitteen käyttöohjeisiin jo hankintavaiheessa, ennen kuin teet ostopäätöksen.

Torikauppiaalta tai netistä Tori.fi tai huuto.net sekä Facebook ryhmistä hankitut tarvikkeet ovat tulleet monelle kalliiksi. Osta sähkölaitteesi vain luotettavalta myyjältä. Riskit ovat erilaiset ostaessasi sähkölaitteen suoraan nettipalstalta, kirpputorilta, antiikkiliikkeestä, käytettyjen tavaroiden kauppiaalta, ovelta-ovellekauppiaalta tai vaikkapa naapuriltasi. Myyjällä on vastuu myymästään tuotteesta, mutta mistä tavoitat nettimyyjän, ovelta-ovelle-kauppiaan tai kirpputorimyyjän ongelmatilanteessa. Näissä tapauksissa vastuu sähkölaitteen turvallisuudesta jää käytännössä yksinomaan sinulle itsellesi.

Muuttaminen.fi - kaikki mitä tarvitsee tietää muutossa