Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Riittääkö netin nopeus stream palveluihin?


10 vuotta sitten 100 Mb/s netti oli jopa liian nopea sen aikaisille palveluille ja käytölle. Mutta riittääkö sadan megan kaista enää tänäpäivänä kaikkiin palveluihin joita käytetään kotona netin kautta?

Tietokoneet nopeutuvat ja yleistyvät jatkuvasti. Kotiin tarkoitetut langattomat tukiasematkin alkavat olla tarpeeksi nopeita, että kaikkiin talossa oleviin laitteisiin voidaan tuoda teräväpiirtokuvaa langattomasti samaan aikaan. Laitteet myös lisääntyvät kotona jatkuvasti, kun pienimmilälkin lapsilla on jo omat puhelimet ja tabletit käytössään.

Mitä enemmän nettipalvelut kehittyvät ne tarjoavat katsottavaa ja streamattavaa kaiken ikäisille. Myös käyttökokemus ja käytön helppous parantuu kokoajan, joten enää palveluiden käyttö ei vaadi tietokoneinsinöörimäistä osaamista laitteiden kanssa.

Jos mietitään kuinka paljon entinen 100 Mb/s nettiliittymä pystyy käytännössä siirtämään tietoa, niin se tulee aika nopeasti täyteen useammalla laitteella. Esimerkiksi erittäin suosituksi tullut suoratoistopalvelu Twitch, jota käytetään eSports lajien ja pelivideoiden suoratoistoon, vie full HD laadulla 6-8 Mb/s kaistaa. Kun nettiliittymän maksimi kaista on 10-12 Mb/s, niin ei tarvitse olla kovin montaa samanaikaista lähetystä käynnissä, kun netti on jo täynnä.

Jos samassa nettiliittymässä yrittää vaikka harjoitella nettipelaamista eSports tasolla, niin ei samaan aikaan voi muissa koneissa käyttää suoratoistopalveluita.

Vaikka latausnopeus voisikin riittää ja eri palvelut osaavat kyllä skaalata laatua alaspäin, niin nettipelaamisessa hidastuu se tärkein asia eli ping-nopeus. Nopeatempoisissa online peleissä yksikin pieni nytkähdys hitaan netin tai suuren ping-luvun ansiosta voi tarkoittaa häviötä saman tien.

Samalla kun nykyiset battle royale tyyppiset selviytymispelit ovat tulleet suosituiksi urheilupelaamisessa, niin yksikin jumitus pelissä voi tarkoittaa koko pelistä ja turnauksesta tippumista. Toista mahdollisuutta ei näissä peleissä saa.

Kannattaakin siis tarkkaan miettiä uusiin asuntoihin ja varsinkin uusiin rakennettaviin taloihin mahdollisen nopeaa nettiyhteyttä tulevaisuutta varten. Palvelut ovat kehittyneet niin nopeasti, että nykyiset nettiyhteydet eivät tule kauan pysymään perässä.

Toisaalta kannattaa myös valita minkä yhteyden kautta mitäkin palvelua käytetään. Jos talossa on useampikin nopea mobiililaajakaista, niin niitä kannattaa käyttää vähemmän tärkeisiin suoratoistopalveluihin. Tällöin jää enemmän tärkeää kaistaa esimerkiksi pelaamiselle, kun muita palveluita käytetään toisilla nettiliittymillä.

Myös älykkäät reitittimet voivat tarjota vähemmän kaistaa vähemmän tärkeille palveluille, kuten Twitch, Spotify tai Netflix. Nämä palvelut ovat tottuneet hitaisiin ja pätkiviin nettiyhteyksiin ja osaavat puskuroida lataamista enemmän jos tarvitsee. Jos niillä on käytössä paljon kaistaa, niin ne helposti käyttävät lataamiseen kaiken käytössä olevan kaistan sillä hetkellä.

Tämä lyhyissä pätkissä tapahtuva maksimi nettinopeudella lataaminen juuri aiheuttaa nykimistä nettipelaamisessa jolloin talossa huudetaan; kuka siel netis on?

Have any Question or Comment?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *